12:00:00

Muzyka

Oligo

Doradztwo zawodowe

Truskawka Fragaria × ananassa

truskawki
Truskawki
truskawki
Truskawki
Roślina mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.) Truskawki są bogatym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż grejpfrut czy cytryna. ruskawki zawierają również w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B). Są też cennym źródłem żelaza, mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo zawierają niewiele kalorii. Ponadto owoce wykazują działanie oczyszczające i moczopędne. Regulują pracę nerek i ułatwiają pozbycie się toksyn z organizmu. Ze względu na zawartość pektyn pozytywie wpływają na proces trawienia i przemianę materii. Stymulują także wątrobę i woreczek żółciowy. Pomagają również w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów.

Poziomka pospolita Fragaria vesca

poziomka
Poziomka pospolita
truskawki
Fragaria vesca
Roślinę spotyka się na obrzeżach lasu. Owoce poziomki zawierają karotenoidy, kwasy organiczne: nieco kwasu salicylowego oraz kwas askorbinowy (witaminę C), antocyjany i sole mineralne. Owoce poziomki odżywiają i wzmacniają organizm, a także odtruwają go z toksyn i regulują przemianę materii. Poza tym, dzięki kwasowi salicylowemu rozpuszczają kamień nazębny, a także przeciwdziałają chorobom dziąseł i przyzębia. Owoce poziomki bywają stosowane jako baza maseczek kosmetycznych, do cery tłustej. Liście poziomki zawierają garbniki, które mają właściwości przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze, dzięki flawonoidom odwary z liści poziomki mają właściwości moczopędne na schorzenia układu moczowego.
Powrót do menu strony

Malina właściwa Rubus idaeus

malina
Malina
malina
Rubus idaeus
Malina bogata w cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, bogate źródło witamin z grupy B oraz witaminy C i E, składników mineralnych, spośród których możemy wymienić: wapń, magnez, żelazo, potas. Działanie malin zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, rozgrzanie organizmu, działanie uspokajające, obniżenie ciśnienia krwi, wzmocnienie serca, ochrona przed miażdżycą, wspomaganie leczenia anemii, regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej, zahamowanie rozwoju bakterii jelitowych, leczenie biegunki, łagodzenie bólu miesiączkowego, rozkurcz mięśni gładkich, wzmocnienie układu odpornościowego, ochrona przed wpływem wolnych rodników, opóźnienie starzenia się organizmu, ochrona przed nowotworami.

Jeżyna bezkolcowa Rubus fruticosus

jezyna
Jeżyna
jezyna
Rubus sp.
Jeżyny to smaczne i zdrowe owoce, nie wymagają zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych, są mrozoodporne. Jeżyny zawierają wiele witamin (A, z grupy B, C, E), a także sole mineralne oraz makro- i mikroelementy (fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo). Przetwory oraz napary z jeżyn wykazują działanie oczyszczające, dezynfekujące, wspomagają trawienie, poprawiają metabolizm, wspomagająco w przeziębieniach.Jeżyny są niskokaloryczne, do spożycia zarówno na surowo jako dodatek lub na przetwory. Można z nich robić dżemy, konfitury, powidła, soki, syropy, wina, nalewki. Jeżyny nadają się do zabarwiania przetworów. Jeżyny bezkolcowe jako krzewy ozdobne do osłaniania płotów, murów, ogrodzeń, ścian budynków itp.

Porzeczka agrest Ribes uva-crispa

agrest
Agrest
agrest
Ribes uva-crispa
Agrest to krzew o kolczastych pędach i drobnych jadalnych owocach o dużej zawartości luteiny. Luteina może zapobiegać chorobom krążenia, nowotworom i chorobom oczu zwłaszcza zwyrodnieniu plamki żółtej. Agrest zawiera kwasy oraz pektyny, które wspomagają trawienie, zawiera sporo magnezu oraz witamin z grupy B wspomagające układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację oraz łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu moczowego, pomagają oczyścić organizm z toksyn, jest bogaty w substancje o działaniu alkalizującym, mają korzystny wpływ na przemianę materii i są niskokaloryczne, mogą spożywać osoby chore na cukrzycę, jeść na surowo lub w przetworach - dżemy, konfitury, kompoty, nalewki, nadaje się na galaretki.

Porzeczka czerwona Ribes spicatum

porzeczka
Porzeczka czerwona
porzeczka
Ribes spicatum
Właściwości zdrowotne czerwonych porzeczek: Leczenie chorób układu krążenia - zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu i regulacja poziomu złego cholesterolu we krwi. Zaburzenia żołądkowo jelitowe - wspomagają funkcjonowanie jelit i rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Pobudzanie apetytu. Zwiększają odporność organizmu - dzięki bogactwu witaminy C. Wspomagają pracę układu moczowego - należy je stosować przy zapaleniu dróg moczowych. Łagodzą bóle menstruacyjne. W kuchni: soki, konfitury. Liście porzeczki działają przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie i obniżają ciśnienie krwi, środek moczopędny, w chorobach żył lub tętnic oraz w zakażeniach układu moczowego. Hamują także rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.

Porzeczka czarna Ribes nigrum

porzeczka
Porzeczka czarna
porzeczka
Ribes nigrum
Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców. W owocach czarnej porzeczki występują flawonoidy, które hamują powstawanie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi i ułatwiają usuwanie z organizmu. Kwasy fenolowe działają one przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo i przeciwzapalnie oraz hamują rozwój bakterii i grzybów, ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe. Działa także przeciwalergicznie.

Winorośl Vitis L.

winogrono
Winogrono kolorowe
winogrono
Winogrono białe
Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości flawonoidom, które znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron, a także witaminom C i A. Flawonoidy, jak również witaminy C i A, to naturalne przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty), które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Jak wynika z dotychczasowych badań naukowców, wyciąg z nasion winogron skutecznie niszczy komórki rakowe w hodowli, m.in. raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty. Należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.

Jabłoń domowa Malus domestica var. ANTONÓWKA ZWYKŁA

malus
Jałoń Antonówka
malusa
Jabłka antonówki
Odmiana wczesnojesienna. Owoce średniej wielkości, niesymetryczne, o zmiennym kształcie - kulistym lub wydłużonym. Skórka delikatna, gładka, zielonosłomkowa, czasem z delikatnym bladym, różowym rumieńcem. Dojrzałe owoce mają miąższ soczysty, kwaskowy, o wyraźnym, silnym, landrynkowym zapachu. Antonówka dojrzewa w pierwszej połowie września, na cieplejszych terenach już z końcówką sierpnia. Owoce zbierane o tej porze nie nadają się do dłuższego przechowywania, zdecydowanie lepiej pod tym względem radzą sobie jabłka dojrzewające w surowszym klimacie i nieco później. Owoce duże mogą niekiedy dojrzewać nawet w połowie października. Antonówkę można spożywać jako deser jak również nadaje się do przetwórstwa.

Grusza Pyrus communis

gruszka
Grusza Klapsa
gruszka
Grusza Konferencja
Grusza Klapsa Faworytka jest bardzo łatwa w uprawie, dzięki czemu z powodzeniem możemy ją sadzić w przydomowych sadach i ogrodach. Jej owocami możemy cieszyć się już od połowy sierpnia. Owoce mają bardzo unikalny wygląd i smak. Są idealne na przetwory czy też do bezpośredniego spożycia. Jest zaliczana odmian letnich
Gruszka ‘Konferencja’ jest bardzo plenna. Rozpoczyna owocowanie już w drugim roku po posadzeniu, ale wykazuje tendencję do przemiennego plonowania. Gruszki nadają się raczej do bezpośredniego spożycia niż na przetwory.

Wiśnia pospolita Prunus cerasus

wisnia
Wiśnia owoc
wisnia
Wiśnia kwiat
Wiśnie zawierają przeciwutleniacze - chronią organizm m.in. przez nowotworami i procesem starzenia, neutralizują wolne rodniki. Wiśnie wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego : zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce, korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych, potas ochronnie wpływa na serce, witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. W 100 g wiśni znajduje się 10 mg kwasu askorbinowego, błonnik obniża poziom „złego” cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko m.in. chorób serca, garbniki i kwasy organiczne zawarte w ogonkach wiśni poleca stosowanie wywaru z ogonków wiśni w celu zapobiegania skrzeplin i zatorów w naczyniach krwionośnych
Powrót do menu strony