12:00:00








Muzyka

Pomidor Lycopersicon aesculentum

Solanum lycopersicum

pomidor gronowy
Pomidor gronowy
pomidor gronowy
Pomidor bawole serca
 Pomidory pochodzą z Peru, gdzie w zamierzchłych czasach były uprawiane przez Indian.Pomidory są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Znajdziemy w nich kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy, tłuszcze roślinne, białko, węglowodany, błonnik, cukry roślinne, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C (60 proc. dziennego zapotrzebowania), E i K, a także minerały - cynk, fluor, fosfor, jod, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Dzięki temu, że w ponad 90 proc. składają się z wody, nie są tuczące (100 gramów to tylko 18 kcal!), a dzięki błonnikowi zapewniają nam poczucie sytości na długo. Jednym z najcenniejszych składników pomidora jest przeciwutleniający likopen.
 

Ogórek siewny (gruntowy) Cucumis sativus

ogórek
Ogórek gruntowy
ogórek gronowy
Ogórek na pionowo
Pochodzi z Indii, jest rośliną obcopylną, zapylania dokonują owady przeważnie pszczoły. Owoce ogórka można spożywać w bardzo różnych fazach ich wzrostu i rozwoju, na surowo, w postaci różnych przetworów, a także gotowane. Są bardzo soczyste, zawierają dużo wody, bo do 96%. Cenione są przede wszystkim ze względu na wysokie wartości smakowe oraz zawartości soli mineralnych i witamin. Zawierają potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, krzem, chlor. Ma bardzo wysokie wymagania wodne i glebowe. Optymalna temperatura dla dalszego wzrostu mieści się w zakresie 20-25 st. C. Wskazana jest lokalizacja plantacji na stanowiskach osłoniętych od wiatru i słonecznych.
 

Groszek cukrowy Pisum sativum

groch
Groch na zielono
groch
Pisum sativum
Groszek cukrowy zawiera antyoksydanty, które hamują proces starzenia się organizmu. Ponadto pomagają wzmacniać odporność i hamować proces rozwoju nowotworów, luteina pozytywnie wpływa na wzrok, jest źródłem białka - głównego budulca mięśni, który odpowiada również za ich regenerację, bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K i witaminę C. W groszku są też minerały, takie jak, m.in. żelazo, fosfor, cynk, magnez, potas i wapń. Groszek cukrowy dostarcza też węglowodany złożone - doskonałe źródło energii dla organizmu. Groszek cukrowy jest źródłem błonnika, który przyspiesza metabolizm, wspomaga pracę układu pokarmowego i niskokaloryczny.

Sałata Lactuca sp.

sałata
Różne odmiany
sałata
Sałata w gruncie
Sałata to głównie z wody ale zawiera witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B, bogactwo mikroelementów: wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku oraz sodu.Chlorofil wpływa na układ naczyniowy oraz florę bakteryjną jelit, niweluje zapach potu. Sałata zawiera błonnik oraz celulozę - poprawiają trawienie. Sałata zawiera beta-karoten oraz inne mikroelementy, poprawiające cerę, zawiera kwas foliowy oraz sole mineralne. przeciwultniacze kchroniące przed działaniem wolnych rodników, zapobiega cukrzycy. Błonnik, wpływa na kwasy żółciowe obniżając poziom złego cholesterolu. Witamina C oraz beta-karoten wspierają prawidłową pracę serca. Sałata uspokajaja, wpływa na równo - wagę kwasowo-zasadową, dzięki czemu mamy więcej energii.

Burak ćwikłowy Beta vulgaris

burak
Buraczki wiosną
burak
Buraczki przed zbiorem
Burak czerwony jest źródłem białka, cukru i różnego rodzaju ważnych dla organizmu składników odżywczych. Substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym to substancje, które cechują buraki. Witaminy i składniki mineralne które znajdują się w burakach to: witaminy z grupy B, w tym witaminę B9 (kwas foliowy), witaminy C, A, E i K, żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden. Burak to także kwasy organiczne, przede wszystkim kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas winny i kwas szczawianowy. Sok z buraka zawiera również polifenole, karotenoidy i glikozydy, w tym bardzo cenna jest betanina, to także źródło błonnika. Sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Obecność żelaza i witamin z grupy B działa korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Substancje znajdujące się w soku z buraka obniżają ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Poszerzają też światło naczyń krwionośnych. Zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego. Właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne zawdzięcza zawartej w nim betaninie, polecany jest przy wszelkich infekcjach i stanach zapalnych. Zalecany jest sok z buraka na kaszel. Picie soku z buraka spowalnia procesy starzenia się organizmu. Poprawia przemianę materii i pomaga oczyszczać organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów . Ppoprawia ukrwienie mięśni i poprawia wydolność organizmu, obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni wątrobę przed toksynami, zapobiega udarom mózgu i zawałom mięśnia sercowego, łagodzi napięcie emocjonalne, objawy nerwic i depresji, reguluje cykl snu, wspomaga koncentrację, poprawia wytrzymałość organizmu, jest pomocy w trakcie przekwitania - niweluje uderzenia gorąca oraz bóle migrenowe, w leczeniu cukrzycy. Indeks glikemiczny buraka wynosi 30. Picie soku z buraka jest wskazane dla diabetyków, ponieważ przywraca zaburzoną w przebiegu cukrzycy równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, działa podobnie jak viagra - bor, który jest zawarty w burakach jest ściśle związany z produkcją hormonów płciowych.
Do menu strony

Marchew zwyczajna Daucus carota L.

marchew
Marchew
marchew
Daucus carota
W marchewce znajdziemy przede wszystkim mnóstwo luteiny, zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu (prowitaminy A). Warzywo to jest także świetnym źródłem witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i pirydoksyny), a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, , jód, cynk. dzięki zawartości luteiny i witaminy A, wspiera wzrok. Jest pomocna w profilaktyce zaćmy, jaskry i problemów z ostrością widzenia. Beta-karoten nadaje skórze naturalny koloryt, dzięki temu zwalcza nadmierną bladość. Dodatkowo związek ten wspiera naturalną odporność organizmu. Prowitamina A dodatkowo wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe: zapobiega rakowi krtani, jamy ustnej, przełyku i pęcherza moczowego, w profilaktyce raka prostaty. Marchew stosuje się schorzeniach jak: zaburzenia trawienne u niemowląt u dzieci, niedożywienie i niedokrwistość, stany zapalne skóry, zapalenie dróg moczowych, owsiki i glisty, przyspiesza gojenie ran i podrażnień, a także zwalcza trądzik, poprawia koloryt skóry, a do tego przyspiesza opalanie.

Pietruszka korzeniowa Petroselinum hortense

Pietruszka
Pietruszka korzeniowa
pietruszka
Petroselinum hortense
Natka pietruszkiwięcej witaminy C niż owoce cytrusowe i jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Może być stosowana we wspomaganiu leczenia dróg moczowych i kamicy nerkowej. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe i zapobiega anemii. Natka pietruszki łagodzi bóle miesiączkowe. Liście pietruszki warto stosować w astmie.Rozdrobniona natka pietruszki położona na ranę działa kojąco. Korzeń pietruszki pomaga na wzdęcia. astma, problemy z pęcherzem, kaszel, zatrzymanie wody, płynów, dolegliwości trawienne, wysokie ciśnienie, wzdęcia i gazy, problemy z nerkami, problemy z prostatą, dolegliwości wątrobowe, reumatyzm, brak lub nieregularne miesiączki.

Seler korzeniowy Apium graveolens

Seler
Seler korzeniowy
Seler
Apium graveolens
Seler posiada właściwości: oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii, usuwa uboczne efekty przemiany materii, obniża ciśnienie tętnicze, koi system nerwowy, działa kojąco na obolałe stawy, ułatwia trawienie, likwiduje zaparcia, działa moczopędnie, polepsza pracę nerek, polepsza pracę serca, omaga trawić tłuszcze. Seler jest produktem odchudzającym, odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek. Napój, szklanka wypitego eliksiru – sok jabłkowy z selerem, efekty: oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy, nadaje aksamitną gładkość cerze, chroni skórę przed nowotworami.

Por Allium ampeloprasum

por
Por
por
Allium ampeloprasum
Por należy do produktów o bardzo małej kaloryczności, zawiera całkiem sporo wartości odżywczych. Zawiera witaminy: C, A, E, B1, B2, PP, białka, żelazo, olejki eteryczne, kwas nikotynowy. Można stosować go jako lek na rany i ukąszenia insektów. Biała część jest łagodniejsza, zielona ostrzejsza. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Wspomaga walkę z grzybami, spalinami i innymi toksycznymi czynnikami. Por pomaga odtruwać organizm. Bulion z pora jest niezastąpiony, kiedy przesadzimy z alkoholem. Por przy problemach trawiennych, okuczają dolegliwości żołądkowe. Szczególnie pomocny jest przy niestrawności i zaparciach, . Może również ułatwiać pozbycie się robaków z układu pokarmowego.or przy problemach z układem moczowym Warzywo to warto jeść, jeżeli dokuczają nam dolegliwości ze strony układu moczowego. Na nieżyt dróg moczowych lub kamicę moczową pomoże sok ze świeżych porów. Jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. Warto włączyc go do swojej diety, aby poprawić jakość życia seksualnego. Można je również stosować zewnętrznie na skórę. Pomagają przy otarciach, ranach, odciskach i brodawkach. Oklad z porów skutecznie uśmierza ból i swąd po ukąszeniach owadów.

Cebula Allium cepa

cebula
Cebula
cebula
Allium cepa
Sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego. Dzięki swoim właściwościom cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku. Cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją. Przez całe stulecia cebula była najcenniejszym lekiem zwalczającym szkorbut, czyli ostry brak witaminy C. Jest lekiem na infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zatok przynosowych, zapalenie krtani czy zapalenie oskrzeli. Rak żołądka - przede wszystkim czerwona cebula to źródło związku kwercetyna. To bioflawonoid, który odpowiada za usuwanie z organizmu wolnych rodników. Wykazuje też działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne, zwiększa naszą odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka. Czerwona cebula to źródło siarki, która wytwarza cysteinę w naszym organizmie. Ta pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i detoksykacji organizmu. Związki siarki mają silne właściwości hamujące powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Czerwona odmiana dla osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością, a to ze względu na wysoką zawartość chromu i niski indeks glikemiczny. Chrom znany jest jako związek obniżający poziom glukozy we krwi i biorący udział w metabolizowaniu tłuszczu, węglowodanów i białka.

Szcypiorek Allium schoenoprasum

szczypiorek
Szcypiorek
szczypiorek
Allium schoenoprasum
Jest rośliną leczniczą, ma dużą zawartość witaminy C oraz żelaza. Szczypiorek przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie krwi, ma wpływ na poprawę nastroju dzięki zawartości choliny oraz poprawienie apetytu. Roślina jest bogata w liczne witaminy: witamina C, witamina A, witamina D, witamina E oraz witamina B6. Szczypiorek zawiera również wapń, sód, magnez, potas i fosfor, jod i żelazo. Szczypiorek ma działanie przeciwnowotworowe: nowotworów układu pokarmowego i raka prostaty. Wykorzystywany do ozdabiania potraw. Jest dodatkiem do jaj, ryb, potraw mięsnych. Szczypiorek dzięki olejkom eterycznym, ma niepowtarzalny zapach, smak i aromat. Mają one właściwości bakteriobójcze. Ma właściwości przeczyszczające. Wspomaga perystaltykę jelit, przyśpiesza metabolizm i zaostrza apetyt.
Do menu strony

Czosnek Allium longicuspis

czosnek
Czosnek
czosnek
Allium longicuspis
W ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy. Czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. Dlatego w okresie jesienno-zimowym czosnek powinien być w naszym menu. Ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniżając gorączkę, i udrażnia drogi oddechowe. Czosnek chroni przed zawałem i udarem, ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny, zmniejsza lepkość krwi, działa na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, zapobiegając zawałowi serca i udarowi mózgu, zmniejsza zmiany miażdżycowe. Regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi. Czosnek wspomaga trawienie, przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jeli, zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego jest dodatkiem nie tylko do mięs, i innych potraw tłustych i ciężkostrawnych. Czosnek niszczy pasożyty jelit: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom. Czosnek obniża ciśnienie krwi, powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, hamuje enzym ACE, podnoszący ciśnienie krwi. Regularne spożywanie czosnku obniża ciśnienie tętnicze nawet o 10% i może zapobiec zawałowi serca u osób ze stwierdzoną miażdżycą naczyń wieńcowych, które już przebyły jeden zawał. Jest doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym od penicyliny. Hamuje rozwój gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców. Jednocześnie, czosnek nie ma działań ubocznych, nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Regularne spożywanie czosnku lub jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, raka okrężnicy i raka jelita grubego. Opóźnia procesy starzenia się organizmu, w tym oczywiście i skóry. Dostarcza też wielu witamin i minerałów ważnych dla ładnego wyglądu skóry. Korzystnie działa na naczynka krwionośne i poprawia krążenie krwi, co zapobiega powstawaniu żylaków i pojawianiu się pajączków na skórze.

Chrzan pospolity Armoracia rusticana

ChrzanChrzan
Chrzan pospolity
czosnek
Armoracia rusticana
Świeży korzeń chrzanu zawiera : glikozyd synigryna, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, sole mineralne (wapń, potas, fosfor, siarka, magnez, żelazo), olejek eteryczny, cukry oraz enzymy. Korzeń chrzanu wykazuje następujące działanie: pobudzające trawienie, moczopędne, wiatropędne, lekko przeczyszczające, poprawiające przemianę materii, przeciwreumatyczne, bakteriobójcze, wykrztuśne. Główne swoje zastosowanie znalazł jako przyprawa oraz w lecznictwie domowym w postaci syropu chrzanowego: posiada działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe, stosowany w kaszlu i przy zapaleniu oskrzeli. W kosmetyce sok z korzenia chrzanu wykazuje działanie regenerujące, oczyszczające i odkażające. W chorobach wątroby i woreczka żółciowego świeży sok z chrzanu z dodatkiem miodu lub cukru.

Fasola szparagowa Phaseolus vulgaris

fasolka
Fasola szparagowa
fasolka
Phaseolus vulgaris
W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Ponadto zielona szparagówka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor. Zielone ziarna fasolki są bogate w witaminę C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

JarmużBrassica oleracea var. sabellica

jarmuz
Jarmuż
jarmuz
Brassica oleracea var. sabellica
Jarmuż, jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Zwiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) - przeciwutleniacze, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, spożycie karotenoidów może obniżyć występowanie takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Jarmuż jest także skarbnicą innej antynowotworowej substancji - witaminy K, która również hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in. nowotworów piersi, nowotworów jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby.

Kalarepa Brassica oleracea var. gongylodes

kalarepa
Kalarepa
kalarepa
Przed spożyciem
Właściwości przeciwnowotworowe – kalarepa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi oraz wspomaga walkę z tym nowotworem i zmniejsza ryzyko jego nawrotu. Zmniejsza prawdopodobieństwo występowania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Kalarepa jako źródło luteiny poprawia funkcjonowanie wzroku oraz chroni go przed promieniowaniem UVA i UVB. Liście kalarepy zawierają żelazo, jest polecane dla osób z niedokrwistością. Kalarepa zawiera błonnik: dieta osoby odchudzające się. Liście kalarepy są detoksykacyjne, wspierają pracę wątroby, regulują perystaltykę jelit, przyspieszają gojenie ran oraz hamują stany zapalne. Są bogate w sole mineralne i witaminy.

Koper ogrodowy Anethum graveolens

koper
Koper ogrodowy
koper
Anethum graveolens
Olejki eteryczne zawarte w koperku stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit,łagodzi niestrawności i wzdęcia. Wyciąg z kopru zmniejsza stany zapalne stawów, ból stawów reumatoidalnego zapalenia stawów. Łagodzi także bóle brzucha i bóle menstruacyjne. Ma właściwości antyoksydacyjne - zwalcza wolne rodniki jest porównywalny z kwasem askorbinowym, alfa-tokoferolem i kwercetyną. Koperek obniża stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, co poprawia profil lipidowy. Koperek ma właściwości przeciwbakteryjne: hamuje wzrost szkodliwych bakterii. Koperek jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B, co sprawia, że ma działanie antystresowe.

Seler naciowy (Apium graveolens var. dulce (Mill.)

naciowy
Jarmuż
naciowy
Brassica oleracea L. var. sabellica L
Seler naciowy (łac.: Apium graveolens) jest rośliną z rodziny selerowatych. Warzywo to od wieków cenione jest ze względu na wyjątkowe parametry odżywcze, ale też walory lecznicze. Seler naciowy właściwości prozdrowotne zawdzięcza bogactwu zawartych w nim witamin oraz składników mineralnych, a także korzystnej proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów. Zastosowanie w leczeniu i profilaktyce chorób jak: nadciśnienie i zaburzenia funkcji nerek, otyłość, cukrzyca, kamica żółciowa, zaburzenia pracy jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, artretyzm (dna moczanowa), osteoporoza, nowotwory, nadmierne starzenie się skóry.
Stopka2020 © Janusz Wachowicz. Nauczyciel matematyki i informatyki, doradca zawodowy, inżynier ogrodnik, zapraszam do współpracy! januwachi@poczta.onet.pl